run23

Hur ofta löper en tik

by Johan Steen

Hunden är ju enligt många människans bästa vän. I Sverige finns 1 044 000 hundar registrerade hos Jordbruksverket. Det är verkligen ett stort antal med tanke på att Sverige inte har så många invånare. Förutom att det är roligt och mysigt att ha hund är det så klart viktigt att veta hur man tar hand om sin bästa vän på ett bra sätt. 

Oavsett om du har en hanhund eller en tik är det viktigt att undersöka frågan “hur ofta löper en tik?”. På så vis kan du inte bara undvika oplanerad avel och dräktighet, utan även få en större förståelse för din hund. Hur ofta en tik löper varierar, men oftast rör det sig om två gånger per år. Beroende på ras och individ kan tikar dock löpa allt mellan en och fyra gånger per år. 

Ras eller individ

Generellt brukar man säga att små hundar har sitt första löp tidigare än större hundar. Man kan dock inte se någon entydig data kring hur ofta de olika raserna löper. Om du googlar “hur ofta löper en amstaff-tik” eller “hur ofta löper en chihuahua-tik” får du tyvärr inga exakt siffror. Hur ofta tiken löper beror mest på individen. Du kan däremot få svar om du undersöker “hur ofta och länge löper en tik?”. 

En tik löper normalt i cirka tre veckor. Det första löpet brukar inträffa någon gång mellan sju och tolv månaders ålder. Tänk på att löpet kan vara jobbigt för din hund och att löptikar inte får vistas i hundgårdar. Lite extra tålamod och omtanke gör din bästa vän gott under löptiden.

You may also like