Den dansanta Rennie Mirro

Den dansanta Rennie Mirro

by Johan Steen

Från Kungliga Baletten till musikalscenen på Göta Lejon – han har levt sitt liv på scen. Där har han också gjort det mesta. Rennie Mirro är en folkkär artist som gjort allt från att dansa balett och spela teater till att ha huvudroller i stora musikaler.

Snabbfakta om Rennie Mirro

Född4 januari 1972
YrkeDansare, skådespelare och musikalartist
FamiljFrun Ann Mirro och tre barn
SyskonSarah Dawn Finer och Zoie Finer

Ett liv på scen

Rennie Mirro har som sagt gjort det mesta på scen. Han har varit aktiv sedan tidigt 80-tal vilket är en ansenlig längd på en danskarriär. Han började som anställd på Kungliga Baletten. I grunden har han alltid varit dansare. Senare vidgade han sina vyer till musikalscenen och fick 2005 teaterpriset Guldmasken för sin roll i Grease på Göta Lejon.

Trots att han vid den här tiden var en starkt etablerad dansare kan man nog säga att hans största folkliga genombrott kom med musikalen Singin’ in the Rain som han spelade på Oscarsteatern mellan 2006 och 2007. Det blev en enorm och omtalad succé.

I mitten av 2010-talet fick Rennie Mirro tillsammans med sin vän och dansarkollega Karl Dyall ta sin talang utanför Sveriges gränser. Tillsammans hade de satt ihop en föreställning kallad From Sammy with love. En musikal som berättade historien om Sammy Davis jr samtidigt som det var en berättelse om både Karls och Rennies liv. Det blev en hit och de fick ta föreställningen ända till Harlem i New York där de framförde den på anrika The Apollo Theatre.

Utöver scenlivet har Rennie Mirro också medverkat i ett flertal filmer och tv-serier – både som vanlig skådespelare och som röstskådespelare. Till exempel har han varit med i:

  • Där regnbågen sluter (1999)
  • Bolt (2008)
  • Äkta människor (2012)
  • Så ska det låta (2019)
  • Encanto (2021)

En musikalisk familj

Rennie Mirro tillhör en släkt där han inte är den enda kändisen. Hans syskon har också synts i rampljuset. Sarah Dawn Finer är hans syster (ja halvsyster om man ska vara noggrann) på hans mammas sida. Sångaren och musikläraren Zoie Finer är hans andra halvsyster. Deras mamma är den amerikanska, dansterapeuten Francine Lee Mirro-Finer. Rennie är alltså inte heller den enda dansaren i familjen.

Hans pappa är den amerikanska artisten Eric Bibb – en singer-songwriter som spelar blues. Han lämnade USA på 70-talet och har varit bosatt i Sverige sedan dess. Pappan har sagt att han aldrig riktigt kände att han passade in i USA, att Sverige var mer frisinnat.

Själv blev Rennie Mirro pappa för första gången 2004 då han fick en son tillsammans med dansaren Åsa Engman som vid den tiden var hans fru. Sedan dess har han fått två barn till med sin nuvarande fru Ann Mirro.

Rennie Mirros Sommarprat

2018 var Rennie värd för radioprogrammet Sommar och fick avsluta den säsongen av Sommarprat. Det gjorde han inför publik på Radiohuset vilket inte vanligtvis är så Sommarpraten görs. Publikens skratt och applåder gör att avsnittet känns ganska unikt. Han gjorde även avsnittet tillsammans med ett åttamannaband. Sommarpratet blev alltså som det mesta Rennie gjort i sin karriär – en show på scen. På scenen fanns stora delar av den musikaliska familjen. Både pappa Eric Bibb och systrarna Sarah Dawn Finer och Zoie Finer stod på scen och bidrog med sin musikalitet.

Han berättade om hela sitt liv, sina ungdomsår då han ville satsa på fotboll. Men störst uppmärksamhet fick Rennies sommarprat på grund av att det var först där han gick ut med och berättade om de sexuella övergrepp han utsatts för som barn. Det var en nära vän till familjen som under flera år utnyttjade Rennie.

Det tog över 20 år för Rennie att samla mod till sig och berätta om sina svåra upplevelser. Responsen han fick på Sommarpratet var enorm, och han har sagt i intervjuer att det var ”fantastiskt”. Det fick honom att förstå vikten av att dela med sig av den sortens mörka upplevelser – för att visa att andra som delar liknande erfarenheter inte är ensamma. En berättelse kan få ringar på vattnet och ge mod till fler som vågar berätta om sina upplevelser.

You may also like