table tennis

Truls Möregårdh är Sveriges nya bordtennisstjärna

by Johan Steen

Bordtennisspelaren Truls Möregårdh var bara tio år när han nådde sin första internationella framgång. Då vann han för första gången Euro Mini Champs vilket är det officiella europamästerskapet, EM, för elvaåringar. Sedan dess har han fortsatt på precis samma bana, och åtta år senare blev han silvermedaljör i VM. Hur bra han kommer att vara när karriären ska sammanfattas är det ingen som vet, men att han kan nå riktigt långt är nog de allra flesta överens om.

Snabbfakta om Truls Möregårdh

ÅlderFöddes den 16 februari 2002
FamiljMamma Lena, pappa Carl och två äldre bröder, Malte och Elias
SportBordtennis
MeriterJVM-guld, brons i lag-EM, brons i lag-VM, VM-silver

Truls Möregårdh växte upp i en sportig familj

Truls var, precis som många andra idrottstalanger, talangfull på flera områden som liten. Förutom bordtennis spelade han både fotboll och tennis, men för att bli riktigt bra på något behövde han välja. Och det blev bordtennisen. Hans första klubb låg i Hovmantorp där Truls föddes och växte upp.

Som tolvåring flyttade dock Truls och hela hans stöttande familj från den lilla småländska orten Hovmantorp till Eslöv i Skåne, där han skulle kunna träna på en högre nivå. Efter nian valde Truls att hoppa av skolan och satsa fullt ut på pingisen, vilket uppenbarligen gav resultat med tanke på dagens framgångar. 

Truls stöttande föräldrar

Truls familj har såklart varit viktig för karriären. Han växte upp en en riktig idrottsfamilj och hans föräldrar har alltid varit stöttande och följt med på tävlingar världen över. Hans pappa startade även en bordtennisklubb i Alvesta för länge sedan. Att det var Truls som skulle bli den mest framstående brodern var dock inte alltid en självklarhet. Som ung var även Malte en lovande spelare, och idag är han tränare till lillebror Truls.

Truls Möregårdhs meriter: JVM, EM och VM

Satsningen under uppväxten gav verkligen resultat för Truls och bortsett från vissa knäproblem, som han har opererats för ett par gånger, har karriären gått som på räls. 

Här är en sammanfattnings av Truls meriter:

  • Vunnit EM för juniorer 2013, 2014, 2017 och 2019 (olika åldersnivåer)
  • Blev yngsta spelaren någonsin i Champions League 2016
  • Guld i SM för seniorer 2019 och 2021 (den yngsta spelaren någonsin som vunnit SM i bordtennis, 17 år gammal)
  • Brons i lag-VM 2018 och lag-EM 2019
  • Silver i VM för juniorer 2017 och 2019
  • Silver i VM för seniorer 2021 (blev även den lägst rankade spelaren någonsin i en VM-final)

Truls VM-silver i USA 2021

Trots att listan över framgångar är lång så är det en sak som sticker ut, nämligen VM-silvret 2021. Mästerskapet hölls under november i USA, och Truls ranking in i turneringen var nummer 77 i världen. Att han skulle gå till final var det alltså få som hade räknat med. Men Truls spelade bra och tog sig dit, och väl där fick han möta världsettan Fan Zhendong som alltså blev för tuff att rå på. Kinesen vann alla fyra set och Truls fick därmed nöja sig med ett silver.

En speciell racket blev Truls Möregårdhs vinnarrecept

Något som många pratade om kring Truls under VM 2021, förutom hans överraskande bra spel så klart, var hans utrustning. Truls spelade nämligen med en racket som lanserades bara några veckor innan VM, och det var nästan bara Truls som då hade fått möjlighet att träna med den. 

Det särskilda var att racketen är sexkantig, det kallas cybershape. Den är framtagen av Stiga som tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan har utvecklat och justerat racketen så att den skulle bli så bra som möjligt. Idag är Truls ansiktet utåt för denna racket och han publicerar mycket reklam och liknande kring den, bland annat på sin instagram.

You may also like