Bästa julskinkan – Så väljer du rätt

by Johan Steen

Julen är en högtid som firas i många länder och kulturer runt om i världen, och en av de mest kända och älskade traditionerna är att äta en god julskinka. I Sverige är julskinka en av de mest populära rätterna under julhelgen, och det finns många olika sätt att tillaga och servera den. Här är en guide till de bästa julskinkorna för åren 2021 och 2022.

Det finns många olika sorter av julskinka att välja mellan, men en av de mest populära är den svenska julskinkan. Denna skinka tillagar man genom att salta och krydda den innan den läggs i en gryta och kokas i flera timmar. När skinkan är klar serverar man den med potatismos, rödbetor och senap.

En annan populär typ av julskinka är den italienska julskinkan, som kallas ”cotechino” eller ”zampone”. Denna skinka tillagar man genom att fylla en renklädd grisklöver med en blandning av griskött, grisskinn, vin och kryddor. Skinkan läggs sedan i en gryta och kokas i flera timmar. När skinkan är klar serverar man den med pasta eller ris.

Om du vill prova en annorlunda variant av julskinka kan du testa den franska julskinkan, som kallas ”jambon de Noël”. Denna skinka tillagar man genom att rulla ihop grisköttet med svamp, äpple, lök och kryddor och linda det i grisskinn. Skinkan läggs sedan i en gryta och bakas i ugnen. När skinkan är klar serverar man den med potatismos och grönsaker.

Oavsett vilken typ av julskinka du väljer, är det viktigt att välja en högkvalitativ och mörare skinka som är fria från tillsatser och kemikalier.

You may also like