För nästan 2 000 år sedan satt den romerske kejsaren Marcus Aurelius på sin kammare. Medan krig och annat elände härjade omkring honom tog han sig tiden att skriva ner sina tankar och livsåskådningar i dagböcker. Dessa böcker kom att bli en odödlig klassiker som idag citeras i allt från filmer till ledarskapsutbildningar. Låt oss titta närmare på hans liv och bidrag till världen.
Vem var Marcus Aurelius?
Fullständigt namn | Marcus Aurelius Antonius |
Född | 26 april 121 e.Kr. i Rom, Italien |
Död | 17 mars 180 e.Kr. |
Känd som | Romersk kejsare 161–180 e.Kr. och stoisk filosof |
Verk | Ta eis heautón (på svenska översatt till Självbetraktelser) |
Utseende | Från resterna av en byst ser vi en krullhårig man med stora ögon och ofta med skägg. Byst kallas de statyetter som förr var ett vanligt sätt att porträttera kändisar på. |
Marcus Aurelius liv och lärande
Marcus Aurelius kom från en välrenommerad familj. Han blev som 17-åring adopterad av Antonius Pius. Några år därefter blev Antonius kejsare i Rom. Marcus gifte sig med Antonius dotter Faustina den yngre och tillsammans fick de 14 barn.
Som tronarvinge fick Marcus en avancerad utbildning med de bästa lärarna. Han tränades både fysiskt och psykiskt i linje med stoicismens filosofi. Han ärvde tronen 161 e.Kr. tillsammans med sin styvbroder. Av hans nära 20 år som kejsare upplevde han bara fyra i fred. Annars rådde krig i alla väderstreck, svält, naturkatastrofer och flera utbrott av pesten. Mitt i allt detta lyckades han ändå skriva ner det som kom att bli en världsklassiker på bokhyllorna.
Marcus Aurelius citat – visdom som håller i tusentals år
Det är ganska fantastiskt att texter skrivna för runt 2 000 år sedan kan upplevas som så aktuella idag. Och visst älskar vi att låna citat från dessa forntida tänkare. Quotes, det engelska låneordet för citat, från Marcus Aurelius och andra filosofer används i allt från filmer och sociala medier till tavlor på våra väggar. Vad är det som gör dessa gamla citat så kraftfulla?
På något sätt kanske de påminner oss om hur lika varandra vi människor är. I individualismens era har vi en tendens att tro att vi är unika i våra livsåskådningar och problem. Det blir mäktigt på något sätt att läsa ord skrivna av en romersk kejsare i krig år 160 e.Kr. som resonerar med våra nuvarande utmaningar.
Några av våra andra stora forntida tänkare vi gärna citerar är:
- Thales of Miletus
- Sokrates
- Platon
- Aristoteles
Självbetraktelser av Marcus Aurelius
Boken Självbetraktelser är en samling texter skrivna som dagböcker av Marcus Aurelius. På engelska heter den Meditations men bokens originalspråk är grekiska. Det var det akademiska språket på den tiden. Originalet heter Ta eis heautón som betyder ungefär ”saker för en själv”. I olika översättningar, världen över, går boken att hitta i fysisk form, som ljudbok, PDF eller e-bok.
Han skrev dem under sin tid som kejsare i ett krigshärjat land. De är personliga reflektioner kring jaget, livet, döden och allt däremellan. Till synes skrivna utan baktanke om att nära 2 000 år senare inspirera personer som Bill Clinton och Joe Rogan. Troligtvis anade han inte att heller att han skulle bli gestaltad i filmer som The Fall of the Roman Empire och Gladiatorn eller citerad i serier som Twin Peaks och Black sails.
Marcus Aurelius – stoisk filosofi och övertygelse
Den stoiska filosofin är idag mycket populär, inte minst i företagsvärlden och bland män. Stort fokus ligger på att finna ro i en kaotisk värld och följa förnuft och reson hellre än känslor. Det finns fyra principer, eller dygder, inom stoisk filosofi:
- Visdom
- Mod
- Rättvisa
- Avhållsamhet/självdisciplin
Det ställer lite krav på läsaren att hänga med i djupa filosofiska diskussioner. Böckerna vi hittar idag är dock omskrivna till mer lättlästa versioner. Likväl är de mest populära citaten ofta korta.
Om du letar efter ett citat från Marcus Aurelius till din nästa tatuering eller blogginlägg har du några förslag här:
- Det är vanvett att jaga efter det omöjliga
- Döden ler mot oss alla, allt man kan göra är att le tillbaka
- Vad vi gör i livet ger krusningar i evigheten
- Livet är vad våra tankar gör det till