JOURNALIST GIRL1

Rebecca Randhawa – ett ansikte som hjälper oss att förstå omvärlden

by Johan Steen

Rebecca Randhawa Bergmark är en person som många har sett och hört på TV eller radio, till exempel i Utrikesbyrån. Där har hon den viktiga rollen som programledare och måste hålla reda på, samt ”dirigera” tre experter kring programmets tema. Men vem är hon egentligen, var kommer hon ifrån, och hur ser hennes ”vanliga” liv ut?

Snabbfakta om Rebecca Annie Randhawa Bergmark:

Ålderomkring 35 år
FöddJärva, Stockholm
SamboDusan Umicevic
Barnsonen Novak

Rebecca Randhawa Bergmarks ursprung och yrke

Rebecca föddes i Järva och växte upp i en multikulturell miljö. Pappan kommer från Indien, därav efternamnet Randhawa. Hon hade redan som barn ett stort intresse för samhällsfrågor och detta hjälpte Rebecca att hitta sin yrkesbana. Senare studerade hon journalistik, förutom marknadsföring. Hon praktiserade och studerade både i Brasilien och i Spanien, och har sedan arbetat för Sveriges Radio, SVT Nyheter och Rapport. Under en period var hon SVT:s vikarierande utrikeskorrespondent i Washington.

För att bli journalist krävs i allmänhet en högskoleutbildning på tre år. Efter den kan man bygga på med olika kurser, och även ta masterexamen i journalistik. Men för att bli så framgångsrik som Rebecca Randhawa är, krävs det mycket mer än en väl genomförd utbildning. Man måste verkligen ha en bred kunskap, en god intuition och empati för att kunna förmedla informationen på ett bra sätt. Man måste vara nyfiken, orädd, kunna känna, men också alltid kunna inta en neutral hållning. Detta blir tydligt om man tänker på Rebeccas nuvarande uppgifter.

Rebecca Randhawa Bergmarks arbete

År 2021 började Rebecca Randhawa som programledare på ”Utrikesbyrån” på SVT. Det är ett populärt program med ganska korta avsnitt, där man varje gång koncentrerar sig på ett aktuellt tema – ibland helt enkelt en aktuell politiker (som t.ex. Boris Johnson). Varje gång är ca 3 stycken ”förståsigpåare” inbjudna – det kan vara politiker, journalister eller till och med komiker. Som programledare måste man förstås vara otroligt kunnig i det aktuella ämnet, och ha bra känsla för vart det ofta intensiva samtalet kan ta vägen. Man måste se till att det blir intressant och inte segt, och att alla får vara med och göra sig hörda.

Med tanke på världssituationen idag, med ett krig i Europa, klimatkrisen och dessutom en energikris, fyller sådana som Rebecca Randhawa en viktig funktion. De hjälper människor att hålla sig ajour med världshändelserna och få en bättre förståelse. Nyhetshändelser, som ofta kan vara ganska komplicerade och tråkiga, kan göras intressanta och förståeliga.

Rebecca Randhawa Bergmarks familj

Vad vet man om Rebecca Randhawas privatliv? Hon har en sambo, nämligen Dusan Umicevic. Han jobbar också för SVT, men framförallt som sportjournalist. I början av 2022 kom nyheten att de skulle få barn tillsammans, och senare kom sonen Novak till världen. Av den anledningen är det inte så konstigt att Utrikesbyrån just nu har en annan programledare, men det är planerat att Rebecca kommer tillbaka efter mammaledigheten, då pappa Dusan blir pappaledig. Att skaffa familj påverkar ju alltid yrkeslivet.

Rebecca Randhawa på Facebook, Instagram och Ratsit

Söker man på Ratsit, Hitta och andra webbplatser med personregister hittar man faktiskt ingenting om Rebecca Randhawa Bergmark. Det är en påminnelse om att det faktiskt går att ta bort sin personliga information från de här webbplatserna. För en som Rebecca Randhawa med ett jobb som programledare och reporter kan det kanske vara klokt att göra det.

Rebecca Randhawa Bermarks Instagram är ett privat konto, men man kan skicka en förfrågan om att följa henne där. Instagram-kontot har i skrivande stund 962 inlägg, 2362 följare och hon följer själv 4271 konton. På Facebook verkar Rebecca Randhawa Bergmark däremot inte ha något konto, men som den hon är – SVT:s Rebecca Randhawa – är hon omnämnd på olika Facebook-sidor då och då.

Mediefolk som Rebecca och Dusan vet vilken kraft media har, inte minst sociala medier, och de vet hur de kan kontrollera medieflödet om dem själva på bästa sätt. Det kommer att hjälpa dem att fortsätta sina karriärer och även sitt familjeliv ostört.

Höjdpunkter i Rebecca Randhawas karriär:

  • Utrikeskorrespondent för SVT i Washington
  • SVT Nyheter Stockholm
  • Rapport
  • Sverige Idag
  • Studio Ett i Sveriges Radio
  • Utrikesbyrån

You may also like